English version

Παρουσίαση
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Χρωματολόγιο
Εφαρμογές
 

Επιτοίχια Θέρμανση Μαρμάρου

ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η θερμική ακτινοβολία ανήκει στο φάσμα των υπέρυθρων ακτινών. Όταν έρχεται σε επαφή με ένα στερεό μέσο (όπως π.χ. με το ανθρώπινο σώμα) γίνεται αντιληπτή ως θερμότητα. Ο ήλιος θερμαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια τη Γη, με την ευεργετική για τους ζωντανούς οργανισμούς ακτινοβολία του. Η ενέργειά του, που φτάνει στη Γη μέσω ακτινοβολίας, αντανακλάται από την επιφάνειά της κατά 84% και χάνεται πέρα απ’ την ατμόσφαιρα. Από το υπόλοιπο 16%, τελικά μόνο το 2% απορροφάται για τη θέρμανση του αέρα, του εδάφους και της θάλασσας. Με τη σειρά τους, οι επιφάνειες του εδάφους και της θάλασσας εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία. Η τελευταία, εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της θερμοκρασίας τους, δηλαδή από τη θερμότητα που έχουν προηγουμένως συσσωρεύσει υπό την επίδραση της ακτινοβολίας του ηλίου. Το συνολικό φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μέρος των οποίων είναι και οι υπέρυθρες ακτίνες.

Η φύση, λοιπόν, αποτελεί πρότυπο για την εταιρεία μας, την CLASSICtherm. Όπως ο ήλιος, έτσι και το σύστημα θέρμανσης CLASSICtherm παρέχει θερμότητα δια μέσου ακτινοβολίας. Κάθε ζωντανός οργανισμός, ζωικός ή φυτικός, είναι προδιατεθειμένος γι' αυτόν το φυσικό τρόπο θέρμανσης. Γι' αυτό δημιουργήσαμε ένα σύστημα θέρμανσης, το οποίο αποδίδει ζέστη κυρίως ως υπέρυθρη ακτινοβολία, όπως ακριβώς παρατηρείται στη φύση από εκατομμυρίων ετών. Ήδη απ’ την παλαιολιθική εποχή, οι άνθρωποι απολάμβαναν την θερμική ακτινοβολία μέσω πυρακτωμένων βράχων. Η αρχή κλιματιζόμενων χώρων από θερμική ακτινοβολία, χρονολογείται γύρω στον 5ον π.Χ. αιώνα και εφαρμόστηκε από αρχαίους πολιτισμούς, όπως ο Ελληνικός και ο Κινεζικός. Όπως είναι γνωστό, και οι Ρωμαίοι γνώριζαν την ευεργετική δυνατότητα της θερμικής ακτινοβολίας (Tepidarium).

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

 1. Είναι το πλέον υγιεινό σύστημα θέρμανσης. Bασίζεται σε επιφάνεια μαρμάρου ή γρανίτη που με την κρυσταλλική του δομή αντανακλά μέσω θερμικών ακτινών τη ζέστη ομοιόμορφα στο χώρο (όπως ο ήλιος στη φύση.)
 2. Δεν ζεσταίνει τον αέρα όπως το συνηθισμένο καλοριφέρ, αλλά απευθείας τα στερεά αντικείμενα (τοίχους, δάπεδα, έπιπλα κ.τ.λ.) και τα έμβια όντα στον γύρω χώρο. Η ζέστη αποθηκεύεται για ώρες και έτσι επιτυγχάνεται, με τη χρήση θερμοστατών, χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
 3. Οι θερμαινόμενες επιφάνειες από μάρμαρο ή γρανίτη έχουν μια ενσωματωμένη ηλεκτρικά αντίσταση, η οποία, ακόμη και στο μεγαλύτερό της μέγεθος, καταναλώνει μόνο 1,5 kW/h καλύπτοντας ένα χώρο περίπου 20 m².
 4. Σε συνδυασμό με φυσικές πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, φωτοβολταϊκή) δίνει λύσεις απόλυτα οικολογικές στο πρόβλημα της θέρμανσης. Σε χώρες της Β. Ευρώπης, οι κυβερνήσεις επιχορηγούν την εγκατάστασή της, διότι δεν ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον.

Πλεονεκτήματα της θέρμανσης μέσω ακτινοβολίας

 • Όλα τα στερεά σώματα (τοίχοι, δάπεδο, οροφή, έπιπλα, φυτά, ζώα και άνθρωποι ) θερμαίνονται απ' ευθείας.
 • Η θερμότητα αποθηκεύεται και με τη σειρά της σιγά-σιγά αντανακλάται στο χώρο.
 • Υπάρχει ομοιόμορφη διανομή της θερμοκρασίας στον χώρο.
 • Ο αέρας παραμένει ανεπηρέαστος, γι' αυτό δεν έχουμε κινήσεις της σκόνης στο χώρο (ιδανικό για αλλεργικούς)
 • Η θερμοκρασία του τοίχου καθίσταται υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα. Η υγροποίηση του αέρα στον τοίχο δεν είναι δυνατή.
 • Μετά από εξαερισμό, έχουμε αμέσως πάλι ζεστό δωμάτιο.
 • Οι υγροί τοίχοι αποξηραίνονται, αποκλείοντας το σχηματισμό μούχλας.
 • Οι ξηροί τοίχοι μονώνουν πιο αποτελεσματικά.
 • Έχει θετική επίδραση σε βιολογικούς οργανισμούς (κατεβάζει την πίεση, ηρεμεί, ευνοεί την ανάπτυξη και αναζωογονεί.)

Παρά την ύπαρξη του παραδείγματος της ίδιας της φύσης οι άνθρωποι εξακολουθούμε να θερμαινόμαστε ως επί το πλείστον με συμβατική θέρμανση, δηλαδή δια ανακυκλώσεως του αέρα σε κλειστούς χώρους.

Τα μειονεκτήματα της συμβατικής θέρμανσης είναι:

 • Ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω και μεταφέρει σκόνη και μικρόβια (ανθυγιεινό για αλλεργικούς.)
 • Υπάρχει ανόμοια διανομή της θερμότητας στο χώρο. H διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ οροφής και δαπέδου φτάνει μέχρι και 7°C.
 • Ο αέρας μεταδίδει δύσκολα τη θερμότητα σε στερεά σώματα, γι' αυτόν το λόγο έχουμε ψυχρούς τοίχους.
 • Ο ζεστός αέρας αποθηκεύει περισσότερη υγρασία και αυτή με τη σειρά της επικάθεται στους ψυχρούς τοίχους, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις.
 • Οι υγροί τοίχοι έχουν μειωμένη μόνωση κι έτσι αυξάνεται η κατανάλωση της ενέργειας.
 • Μετά από εξαερισμό δημιουργείται ψυχρός χώρος.
 • Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μούχλας.
 • Έχει αρνητική επίδραση σε βιολογικές μορφές ζωής, επειδή ο τρόπος αυτός δεν συναντάται στη φύση.

Παραδείγματα συμβατικής θέρμανσης είναι:

 • Καλοριφέρ με κυκλοφορία νερού ή λαδιού (συμβατικά θερμαινόμενα με καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου)
 • Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα όπως αερόθερμα, κ.τ.λ.

Πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής θέρμανσης μαρμάρου κατά την εγκατάσταση:

 • Η εγκατάσταση είναι απλή, καθότι έχουμε μόνο την τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων.
 • Η τοποθέτηση των σωμάτων είναι πολύ εύκολη (μόνο δύο στηρίγματα με "ούπατ" και βίδες). Τα μέχρι τώρα γνωστά (συμβατικά) στοιχεία της εγκατάστασης (σωλήνες, λέβητα, καυστήρα, καμινάδα, ακαλαίσθητα μεταλλικά σώματα, δεξαμενή καυσίμων), καθώς και το πρόβλημα χώρου που δημιουργούν, εκλείπουν εντελώς.
 • Το μικρό πάχος (3 cm) των σωμάτων μαρμάρου αποφέρει ακόμη περισσότερη εξοικονόμηση χώρου και επιτρέπει την εγκατάσταση των σωμάτων ακόμη και σε ασυνήθιστους χώρους.
 • Η θέρμανση μαρμάρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κεντρική είτε ως συμπληρωματική στο υπάρχον σύστημα.
 • Δεν υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση.
 • Οι χώροι μπορούν να θερμανθούν ανεξάρτητα ο ένας απ' τον άλλο, χωρίς τη λειτουργία κάποιας κεντρικής μονάδας.

Εγκατάσταση σε παλιές κατοικίες

 • Τα επιπλέον σώματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς περίπλοκες διαδικασίες ανά πάσα στιγμή. Για κάθε σώμα, απλά τοποθετούμε τα δύο στηρίγματα στον τοίχο. Η σύνδεση με το ρεύμα γίνεται είτε απ' ευθείας στην παροχή με ενδιάμεσο θερμοστάτη χώρου, είτε στις υπάρχουσες πρίζες.
 • Σε έναν ενοικιαστή δεν υπάρχουν έξοδα εγκατάστασης σε μία ξένη κατοικία. Σε περίπτωση μετακόμισης μπορεί να τα μεταφέρει στην καινούρια του κατοικία. Το ίδιο ισχύει και σε ενοικιαζόμενους επαγγελματικούς χώρους.

Εγκατάσταση σε νέες κατασκευές

 • Λόγω του απλού τρόπου εγκατάστασης, το κόστος τοποθέτησης είναι χαμηλό. Ο χώρος που διαφορετικά θα χρειαζόταν με τη θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα σαν κατοικήσιμος ή βοηθητικός. Έχουμε, λοιπόν, εξοικονόμηση κατοικήσιμου χώρου.

Εγκατάσταση σε εξοχικές ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες

 • Εάν δεν χρησιμοποιείται συχνά το σπίτι, δεν χρειάζονται κάποια μέτρα συντήρησης. Το σύστημα αυτό, γενικά, δεν χρειάζεται συντήρηση.
 • Ο κάθε ενοικιαστής και ιδιοκτήτης μπορεί να χειρισθεί εύκολα τη θέρμανση μαρμάρου με όλους τους αυτοματισμούς που προσφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα και να τη ρυθμίσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η θέρμανση σε κάθε χώρο έχει τη δυνατότητα αυτονομίας.
 • Σε περίπτωση μετακόμισης, τα θερμαντικά σώματα μπορούν να μεταφερθούν στη νέα κατοικία.

Διαθέτοντας τη φυσική κομψότητα του μαρμάρου, αυτή η θέρμανση ενσωματώνεται εύκολα στη διαμόρφωση του χώρου. Το φυσικό μάρμαρο μπορεί να συνδυαστεί με το πάτωμα, τα πλακάκια, τις αποχρώσεις των τοίχων και το στυλ των επίπλων. Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη μαρμάρου και γρανίτη που μπορούμε να επιλέξουμε.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:

Σε σύγκριση με τη συμβατική θέρμανση, η θέρμανση μαρμάρου χρησιμοποιεί την ενέργεια που καταναλώνει πιο αποτελεσματικά (απόδοση ενέργειας 100%.) Η υπέρυθρη ακτινοβολία όταν συναντά ένα στερεό σώμα μετατρέπεται σε θερμότητα χωρίς να κινητοποιεί τον αέρα, ενώ στην συμβατική θέρμανση χρησιμοποιείται ο αέρας σαν αγωγός θερμότητας. Μελέτες και συγκρίσεις έχουν δείξει, ότι η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου CLASSICtherm μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά για τον καταναλωτή. Οι λόγοι επικεντρώνονται στα επόμενα τρία σημεία:

 1. Αποφεύγεται οποιαδήποτε υγροποίηση στους τοίχους
  Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του τοίχου μετατοπίζεται το σημείο υγροποιήσεως περίπου 1/3 προς το εξωτερικό μέρος του τοίχου, που σημαίνει ότι μένει περισσότερος τοίχος ως μόνωση στη διάθεσή μας. Εκτός αυτού, δεν δημιουργείται καθόλου υγρασία στην επιφάνεια του τοίχου. Ένας στεγνός τοίχος μονώσει καλύτερα από έναν υγρό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση παλιών κτιρίων με πρόβλημα μούχλας, καθώς και σε μέρη με αυξημένο ποσοστό υγρασίας (π.χ. κοντά σε θάλασσα), η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου είναι ιδανικός τρόπος θέρμανσης. Επίσης, είναι ο πλέον κατάλληλος για χώρους όπου υπάρχουν τοιχογραφίες και έργα τέχνης στους τοίχους, γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα και δεν μαυρίζει τους τοίχους, όπως τα συμβατικά σώματα καλοριφέρ ή το τζάκι.
 2. Χαμηλότερη θερμοκρασία του αέρα στους 21°C (αντιληπτή ζέστη)
  Η προσθήκη ενέργειας μέχρι της θερμοκρασίας χώρου των 18°C κυλάει γραμμικά. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται πάντα η ίδια ποσότητα ενέργειας για να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 1°C (π.χ. από 13°C στους 14°C ή από τους 15°C στους 16°C.) Από τους 18°C και πάνω, απαιτείται για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 6% περισσότερη ενέργεια. Δηλαδή, αν έχουμε επιλέξει τη θερμοκρασία χώρου στους 22°C, δηλαδή 4°C πάνω απ’ τους 18°C, χρειάζεται 4 * 6 %= 24% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επειδή όμως στη θέρμανση δια ακτινοβολίας έχουμε μια θερμοκρασία του αέρα κατά 3°C χαμηλότερη απ’ τη ζέστη που αισθανόμαστε (π.χ. σε 18°C θερμοκρασία του αέρα, έχουμε 21°C θερμοκρασία χώρου), έχουμε κι εδώ σημαντική οικονομία σε πολύτιμη ενέργεια.
 3. Παράγων εξαερισμού
  Κατά τον εξαερισμό ενός χώρου με συμβατικό καλοριφέρ, φεύγει προς τα έξω η συνολική ζέστη με τον αέρα του χώρου. Μετά τον εξαερισμό θα πρέπει να ζεσταθεί εκ νέου ο συνολικός όγκος του αέρα του χώρου. Στην ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου, κατά τον εξαερισμό, αλλάζει μεν ο αέρας του χώρου, παραμένουν όμως ως φορείς και αποθηκευτές θερμότητας τα στερεά σώματα του χώρου. Αυτά δεν χάνουν τη θερμοκρασία τους αισθητά κατά τον εξαερισμό και συνεχίζουν να αποδίδουν στο χώρο την αποθηκευμένη θερμότητα που απέκτησαν. Η θερμοχωρητικότητα αυτών των σωμάτων είναι τόσο μεγάλη, που ανάλογα με τη θερμομόνωση του κτιρίου μπορούν να γεφυρώσουν περίπου 3-5 ώρες χωρίς αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, μετά τον εξαερισμό δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για ν’ αποκτήσουμε πάλι την αρχική θερμοκρασία. Το ευχάριστο αίσθημα της ζέστης γίνεται αντιληπτό αμέσως μετά το κλείσιμο των παραθύρων γιατί το θερμαντικό σώμα μαρμάρου ακτινοβολεί και μας ζεσταίνει όπως ο ήλιος, άσχετα με τη θερμοκρασία του αέρα. Και οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες δείχνουν ότι με τη θέρμανση μαρμάρου έχουμε οικονομία πολύτιμης ενέργειας.

Λόγοι υγείας
Ο αριθμός των αλλεργικών υπολογίζεται σήμερα στο 20% του πληθυσμού. Σ’ αυτούς προστίθενται όλο και περισσότερα παιδιά, καθώς και αλλεργικοί από οικιακή σκόνη. Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από τις ανθυγιεινές επιπτώσεις του καλοριφέρ, το οποίο ανακυκλώνει τη σκόνη και τα μικρόβια και ξηραίνει τον αέρα στο χώρο.

Οικολογικοί λόγοι
Η φύση, για το σύστημα της CLASSICtherm αποτελεί πρότυπο όχι μόνο στη θέρμανση, που γίνεται μέσω αντανάκλασης θερμικών ακτινών, αλλά επίσης και στην επιλογή των θερμαντικών υλικών. Το υλικό μας είναι φυσικό μάρμαρο ή γρανίτης και υπάρχει αυτούσιο στη φύση. Με την κρυσταλλική δομή της φυσικής πέτρας αντανακλάται η ζέστη σε όλες τις κατευθύνσεις και διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Επίσης, δεν αφήνει ρύπους στο περιβάλλον. Ο συνδυασμός του συστήματος ηλεκτροδότησης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστά τα σύστημα μας πλήρως οικολογικό.
Στη συμβατική θέρμανση είτε είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή στερεά καύσιμα υλικά, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για να κατασκευαστούν τα υλικά (σώματα καλοριφέρ, λέβητες, σωλήνες κτλ.) Κατόπιν οι πρώτες ύλες μεταφέρονται από μακρινές αποστάσεις (περιβαλλοντικές καταστροφές) για να μετασχηματισθούν πάλι με υψηλή κατανάλωση ενέργειας σε εύφλεκτες ουσίες. Το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να καθαριστεί από τις άχρηστες ουσίες και κατόπιν, με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, να διοχετευθεί στους αγωγούς για την περαιτέρω μεταφορά, μέχρι να καταλήξει στον καταναλωτή. Το πετρέλαιο ακολουθεί επίσης μια περίπλοκη διαδικασία επεξεργασίας, η οποία έχει αρκετές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Tο αργό πετρέλαιο αφού φθάσει στο διυλιστήριο, μετατρέπεται σε ελαφρύ και βαρύ καύσιμο. Κατόπιν παίρνει το δρόμο των πρατηρίων και τελικά του καταναλωτή. Με την καινούργια τεχνολογία καύσεως επιτυγχάνεται μεν μια απόδοση μέχρι και 90%, αλλά το καλοριφέρ βρίσκεται στο σαλόνι. Έτσι αφού θερμάνουμε πρώτα τον λέβητα, αυτός ζεσταίνει το νερό και με την βοήθεια του κυκλοφορητή (ηλεκτρικό ρεύμα) φθάνει το ζεστό νερό στα σώματα του χώρου με αρκετές απώλειες κατά τη διαδρομή. Και κάτι που δεν το αναφέρει κανείς είναι, η θερμότητα η οποία διαφεύγει αχρησιμοποίητη απ’τη καπνοδόχο.
Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, στα θερμικά σώματα της CLASSICtherm, θερμαίνονται οι ενσωματωμένες αντιστάσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα και μεταδίδουν αμέσως τη ζέστη προς όλες τις κατευθύνσεις στα στερεά σώματα του χώρου.

Μια ματιά στο ενεργειακό μέλλον
Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 90% του ρεύματος παράγεται με καύση λιγνίτη, κάρβουνου, ουρανίου, και από συνδεδεμένα στο κεντρικό δίκτυο υδροηλεκτρικά έργα και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ήτοι από μορφές ενέργειας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κεντρική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χρήση εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, η πλημμύρα και η άμπωτης μελετώνται επιστημονικά και τελειοποιούνται όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνει μέρα με τη μέρα. Σε αντίθεση με τα περιορισμένα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι προαναφερθείσες πηγές ενέργειας, για μία μελλοντική εξοικονόμηση ρεύματος, δεν έχουν όρια. Το κεντρικά παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από διαφορές εναλλακτικές πηγές θα παίζει στο μέλλον όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Με τη λύση της ηλεκτρικής θέρμανσης μαρμάρου, παίρνουμε από σήμερα, τη σωστή απόφαση για κάθε μελλοντική προοπτική. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η ενέργεια του μέλλοντος.

Εlith - Θερμαντικά σώματα μαρμάρου